Dedică timp lucrurilor cu adevărat importante


Dedică timp lucrurilor cu adevărat importante

Suntem, în momentele cele mai intime şi mai subiective ale vieţii noastre, nu numai victimele, ci şi artizanii timpului de care dispunem. Timpul nostru suntem noi înşine!” (Carl Gustav Jung).

Timpul pune multe probleme minţii omeneşti. Dincolo de discuţia filozofică asupra timpului, ştiinţa însăşi nu a reuşit să ofere un răspuns satisfăcător la întrebarea „ce este, de fapt, timpul?”. Mai mult, în 2001 are loc un experiment[i] care arată că, la nivelul universului microscopic, timpul nu există. În fizica cuantică, comportamentul particulelor nu ţine cont de ideea clasică de spaţiu şi nici nu se poate spune că are o evoluţie în parametri temporali. Einstein arătase, mai înainte, că şi la nivel macroscopic timpul e relativ: la viteză sau gravitaţie mare, timpul se scurge mai încet.  Înainte ca neuroştiinţa şi psihologia să o demonstreze experimental, cu toţii am putut constata pe pielea noastră că, în anumite circumstanţe, percepem diferit timpul: în funcţie de o serie de factori biologici sau psihologici, avem impresia că timpul trece mai repede sau mai încet decât ne indică ceasul[ii].

Iată că o serie de informaţii ne pot face să ne îndoim de existenţa obiectivă sau măcar de aspectele principale ale unei componente definitorii a lumii în care (credem că) trăim. Timpul ni se scurge printre degete, ne scurtează experienţele fericite şi ne lungeşte tristeţea, aşteptarea sau angoasa. Timpul ne face să ne gândim cu inima fremătândă la clipele de bucurie pe care ni le promite viitorul şi să lăcrimăm melancolic la amintirea trecutului irepetabil. Timpul ne reaminteşte, cu fiecare clipă care trece, de natura noastră efemeră, ne duce cu un moment mai aproape de propria extincţie.

[i] Vezi revista Science & Vie, ianuarie 2003
[ii] Einsitein însuşi oferea o imagine plastică pentru a explica mai în glumă mai în serios, pe înţelesul tututor, problema relativităţii timpului: „Ţineţi pentru un minut mâna pe o sobă şi o să vi se pară o oră. Staţi lângă o fată frumoasă timp de o oră şi vi se va părea că durează un minut. Asta înseamnă relativitate.”
Placez votre main sur un poêle une minute et ça vous semble durer une heure. Asseyez vous auprès d’une jolie fille une heure et ça vous semble durer une minute. C’est ça la relativité.


Comentarii (fara raspunsuri)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *